Borówki amerykańskie jako SUPERFOOD

Borówki amerykańskie jako SUPERFOOD

Borówki amerykańskie jako SUPERFOOD

Uwielbiam lato za pyszne, świeże, soczyste owoce, jakimi możemy się zajadać przez te dwa miesiące. Wśród moich ulubionych królują maliny i oczywiście borówki amerykańskie, o których chciałabym Wam powiedzieć dzisiaj nieco więcej.

Borówki zyskały miano superfood, dzięki ogromnej ilości składników odżywczych jakie zawierają, dlatego warto przyjrzeć się im nieco dokładniej.

Dzisiaj pokażę Wam, że te małe kuleczki zasłużyły także na miano „owoców urodowych” , które mają pozytywny wpływ na wygląd naszej cery.

Jak wiemy, wygląd i kondycja naszej skóry nie zależą wyłącznie od jej pielęgnacji, ale w znacznej mierze wpływa na nią to, czego dostarczamy sobie od wewnątrz. To, czym się karmimy oraz co pijemy, przekłada się bezpośrednio na stan naszej cery. Podczas codziennej diety możemy albo sobie szkodzić, albo pomóc.

Oczywiście łatwo się pisze, gorzej się tego trzymać, jednak warto wiedzieć, które pokarmy sprzyjają naszej urodzie, a których powinniśmy szczególnie unikać.

Dzisiaj dowiecie się co takiego zawierają w sobie borówki i z czym pomogą nam się uporać.

  • Owoce młodości

Główną zaletą borówek amerykańskich związaną z naszą urodą jest z pewnością wysoka zawartość witaminy A, C i E, które sprzyjają produkcji kolagenu w skórze. Jedząc borówki wspomagamy naszą cerę w utrzymaniu młodej, pięknej i zdrowej cery.

  • Usuwanie toksyn z organizmu

Poza witaminami, borówki są także skarbnicą składników odżywczych. Jedna mała kuleczka to dosłownie bomba witamin i minerałów. Dzięki dużej zawartości błonnika i garbników, usprawniają pracę jelit i ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu. Wspomagają trawienie, zapobiegają infekcjom dróg moczowych, chorobom nerek i pęcherza moczowego, a także kamicy nerkowej. Zawierają jedynie 57 kalorii w 100g. W tak małej porcji owoców, przy tak niskiej kaloryczności mieści się za to mnóstwo cennych dla naszej diety składników. Liście tych owoców są także bardzo ważne. Wykazują działanie dezynfekujące przewód pokarmowy, pomagają przy wzdęciach brzucha i są niezastąpione przy biegunkach.

  • Królowa antyoksydantów

Borówka posiada najwyższy poziom antyoksydantów ze wszystkich owoców i warzyw. Jej głównym antyoksydantem są flawanoidy. Wg naukowców to właśnie one usprawniają połączenia w mózgu i poprawiają komunikację między komórkami. Ułatwiają regenerację neuronów, dzięki czemu wpływają na poprawę naszej pamięci.

Borówka doskonale chroni nas także przed wolnymi rodnikami. Pomaga neutralizować wolne rodniki, które wytwarzają się w oku pod wpływem energii promieni świetlnych. Dzięki temu, możemy cieszyć się dobrym wzrokiem o wiele dłużej. Borówka amerykańska pomaga także w walce z zaćmą, retinopatią, nocna ślepotą oraz zespołem suchego oka.

  • Wspomagają spalanie tłuszczu

Polifenole torównież ważny składnik borówki amerykaskiej. Ich kluczową rolą jest działanieantyoksydacyjne, a także zapobieganie powstawaniu nowotworów i chorób układukrążenia. Dodatkowo, polifenole świetnie radzą sobie z powstrzymaniem komórektkanki łącznej przed przechowywaniem tłuszczu. Dzięki nim uaktywnia sięlipoliza, czyli rozpad komórek tłuszczowych.

  • Dobre źródło kwasu foliowego

To cenna informacja, zwłaszcza dla kobiet planujących lub będących w ciąży. Kwas foliowy zapobiega wadom rozwojowym układu nerwowego u noworodków i wspomaga rozwój płodu. Dodatkowo chroni kobiety przed nowotworami macicy. Nawet mała garść borówek dziennie, może pomóc w rozwoju naszego przyszłego maluszka.

  • Działanie antynowotworowe

Dzięki dużejilości kwasu egalowego, borówki wykazują właściwości hamujące rozwój nowotworówwątroby, płuc oraz przewodu pokarmowego.

  • Obniża ciśnienie krwi

Badania przeprowadzone na osobach zagrożonych chorobą serca wykazały, że codziennie jedzenie borówek wpływa na obniżenie ciśnienia. Nadciśnienie jest jednym z czynników ryzyka w rozwoju choroby serca, dlatego aby mu zapobiegać warto zadbać o odpowiednią dietę i wprowadzić do niej codzienne spożywanie porcji borówek.

  • Wspomaga regenerację mięśni po treningu

Borówkiamerykańskie są doskonałym składnikiem do „potreningowego” smoothie. Podczaswysiłku fizycznego dochodzi do bolesności mięśni spowodowanego miejscowymistanami zapalnymi oraz stresem oksydacyjnym. Zjedzenie borówek przyspieszaregenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym.

Jak widziciewłaściwości borówek mogą pomagać na wielu płaszczyznach naszego życia. Warto otym wiedzieć i pamiętać o nich podczas swoich zakupów, zwłaszcza teraz latem,kiedy ich cena i dostępność są dużo korzystniejsze. To odpowiedni czas nazrobienie zapasów na zimę i korzystanie z walorów borówki amerykańskiej nawetpoza sezonem.

Do usłyszenia 😊 

FacebookTwitterPinterestFacebook MessengerWhatsAppEmailShare

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o